Det här med att flytta kan vara helt underbart, att få en ny mysig bostad i en annan stad. Det är väldigt vanligt att du måste flytta till en större stad om du ska studera på ett universitet. De största och vanligaste studentstäderna i Sverige är Uppsala, Stockholm, Lund, Luleå och Göteborg. Högskolor som ger bra yrkesutbildningar finns i flera städer och Folkhögskolor kan finnas lite överallt, till exempel på Gotland, där det exempelvis finns flera skolor för dig som vill studera musik. Nu kanske du ska gå en längre utbildning, och är osäker på om du någonsin vill eller kan flytta tillbaka till din lilla ort. Det är alltid lättare att få ett jobb i de större städerna. Du bestämmer dig för att flytta med alla dina saker till den nya bostaden du fått. Då är det många saker du behöver tänka på och det bästa är att skriva ner en lista,
samtidigt som du bockar av varje sak du gjort, då glömmer du inte bort något.
Det första att tänka på
Så fort du vet när du får flytta in i din nya bostad måste du säga upp din. Bor du i en hyresrätt, är det tre månaders uppsägningstid som gäller. Har du en bostadsrätt bör du lägga ut den till försäljning snarast. Därefter är det dags att hitta en bra och seriös flyttfirma som kan hjälpa dig. De har olika stora flyttbilar, och de räknar lätt ut hur stor flyttbil som behövs för dina saker. Det räknas ut genom storleken på din bostad, i kvadratmeter. Ibland vill någon av flyttfirmans personal komma hem till dig för att se hur många saker du har, och om du har några skrymmande saker. Du kan välja mellan att hyra gratis flyttkartonger och fylla dem själv, eller be flyttfirman packa ner alla dina saker. Detta är helt och hållet en smaksak, en del vill ha koll på sina saker medan andra tycker det är skönt att slippa packa.
Andra saker som inte får glömmas
Glöm absolut inte bort att kontakta Skatteverket om när och vart du ska flytta, de behöver skriva upp dig på en ny folkbokföringsadress. Den anmälan kan du smidigt göra genom att logga in på Skatteverkets hemsida och fylla i den e-tjänst som heter Flyttanmälan, det är helt gratis. För att du ska få din post eftersänt finns det en tjänst som heter Adressändring, den kostar däremot pengar och du får din post eftersänt under ett år. Glöm inte heller att ge dina nya uppgifter till vänner och bekanta, om de vill skicka post till dig. En annan viktig sak är att du bör kontakta företag om du har till exempel en prenumeration på en tidning eller något annat. Glöm inte att säga upp elavtal och tv-leverantör, det är inte säkert att det är samma elleverantörer dit du flyttar, inte heller samma tv-leverantör, eftersom det finns många olika. Till sist glöm inte att beställa el- och tv-leverantörer på din plats.