Posted on

Guide: Så här städar du ditt kök som ett proffs

En väl rengjord och organiserad köksmiljö kan göra underverk för matlagningen och skapa en behaglig atmosfär i hemmet, det är också viktigt inför flytt – kolla redan nu vad det kostar att flyttstäda. Att behålla ett rent kök behöver inte vara en tråkig eller överväldigande uppgift. Med rätt tekniker och rutiner kan du hålla ditt kök glänsande och välorganiserat som ett proffs, så slipper du att anlita en firma för storstädning.

Börja med att rensa diskbänken och diska allt porslin

Diska alltid efter varje måltid för att undvika att matresterna torkar och blir svårare att ta bort. Om du har en diskmaskin, se till att den är tom innan du börjar laga mat, så att du kan fylla den efterhand.
Efter att du har diskat, rengör diskbänken. Använd ett milt rengöringsmedel och en mjuk svamp för att skrubba bort matrester och fläckar. Glöm inte att rengöra kranen och diskhon också, eftersom dessa ofta är grogrund för bakterier.
Rengör sedan spisen. Om du har en elektrisk spis, ta bort elementen och lyft upp toppen för att rengöra under. Använd en degskrapa eller plastspatel för att skrapa bort bränd mat, och torka sedan rent med en fuktig trasa. Om du har en gasspis, ta bort galler och brännarkåpor och rengör dem separat. Använd en tandborste för att rengöra svåråtkomliga ställen.
Nästa steg är att torka av köksbänken och andra ytor.
Använd en mikrofiberduk och ett allrengöringsmedel för att torka av ytor och skåpdörrar. Glöm inte att rengöra baksidan av handtagen, där smuts ofta samlas.
Rengör mikrovågsugnen inuti och utanpå. Värma en kopp vatten med några droppar citronjuice i mikrovågsugnen i några minuter. Ångan kommer att lossa matresterna på insidan, vilket gör det lättare att torka av. Torka sedan av utsidan med en fuktig trasa.

Ta hand om kylskåpet.

Ta ut alla livsmedel och rengör hyllorna och lådorna med en lösning av bakpulver och vatten. Detta kommer inte bara att rengöra kylskåpet, utan också neutralisera lukter. Torka av utsidan och handtaget på kylskåpet.
Glöm inte golvet. Sopa eller dammsug först för att få bort smulor och annat skräp, och moppa sedan för att rengöra och desinficera golvet.
Rengör köksfläkten. Om det är möjligt, ta av filtret och blöt det i varmt vatten och diskmedel i några minuter, skrubba sedan rent och låt det torka innan du sätter tillbaka det. Torka av utsidan av fläkten med en fuktig trasa och rengöringsmedel.
Därefter är det dags att rengöra ugnsugnen. Använd en ugnssäker rengöringslösning och låt den sitta i några timmar, eller enligt anvisningarna på produkten. Skrubba sedan med en hård borste och torka rent. Om du har självrengörande ugn, följ tillverkarens anvisningar för användning.
Ett ofta förbisett område är skåpen. Ta ut alla föremål, dammsug eller torka bort smulor och damm. Torka av hyllorna med en fuktig trasa och allrengöringsmedel. Återgå igenom alla föremål innan du sätter tillbaka dem och kasta bort utgångna eller oönskade föremål.
Se till att du också tar hand om eventuella apparater du har på disken, såsom brödrost, kaffebryggare eller mikrovågsugn. Torka av dem med en fuktig trasa och rengöringsmedel, och rengör insidan om möjligt. Kom ihåg att dra ur apparaterna innan du rengör dem för att undvika olyckor.

Fönstren i köket blir ofta fläckiga av matlagning

Använd ett fönsterrengöringsmedel och en mikrofiberduk för att rengöra dem och ge dem en skinande finish.
Det sista steget är att ta hand om soporna. Töm soporna regelbundet och rengör sopkärlet med varmt vatten och rengöringsmedel för att undvika dålig lukt och bakterietillväxt. Om du komposterar, se till att kompostkärlet också hålls rent och luktfritt.
Följ dessa steg och ditt kök kommer att vara skinande rent, precis som om ett proffs hade gjort jobbet. Det är viktigt att komma ihåg att regelbunden städning underlättar storstädningen. En liten insats varje dag för att hålla ytor rena, diskbänken tom och soporna i schack kommer att göra en stor skillnad.
Att hålla ditt kök rent och organiserat bidrar till en mer angenäm matlagnings- och måltidsupplevelse. Det gör det lättare att hitta det du behöver, förhindrar spridning av bakterier och skadedjur, och skapar en behaglig atmosfär i ditt hem. Genom att följa dessa steg kan du hålla ditt kök i toppskick och njuta av den ro och tillfredsställelse som kommer med att ha ett rent och välorganiserat kök.