Posted on

Starta och driva en städfirma

Fler och fler funderar över möjligheten att starta egen verksamhet. Särskilt detta pandemiår när jobbsituationen kanske förändras så är det många som överväger att ta saken i egna händer. Att bli sin egen helt enkelt.

Starta eget

Att starta eget låter kanske både stort och krångligt men behöver inte vara det, du måste dock ha eget driv. Du måste själv hitta dina kunder och lägga scheman, du kanske behöver anställa personal och annat. Dessutom måste du förstås följa olika lagar om redovisning och bokföring, men allt sådant här går faktiskt att lösa.

För att starta en egen städfirma behöver du också en plan över vilken typ av kunder du vill ha. Kanske är det enbart återkommande veckostädning som lockar, eller så gillar du grovstädning eller hemstädning på byggen bäst. Det kan också vara så att du helt enkelt sett ett behov av det ena eller andra och då är det ju inte fel att välja den nisch som har störst efterfrågan. Försök att få till fasta kontrakt med återkommande uppdrag så du har en stomme i verksamheten till att börja med. Om tiden räcker till så kan du ta extrajobb av mer tillfällig art.

Nätverk med städpersonal

Om du inte vill anställa själv med allt vad det innebär kan du försöka hitta personer som gärna jobbar lite extra då och då. Ge dem utbildning och timanställning så vet du att det finns buffert i tider med lite fler uppdrag, det här kan vara extra bra i början innan du vet hur lönsamheten ser ut i din städfirma stockholm. Bäst är annars att anställa fast personal som du själv utbildar på det som behövs. Tänk också på att skaffa försäkringar om något skulle hända din personal eller på de platser där de städar. Det är tryggast för alla inblandade.

Bokföring och skatter

När du startar egen städfirma kommer du snabbt att inse att det inte bara handlar om städning. Alla företagare måste också sköta sin redovisning enligt bokföringslagen och ibland kan det kännas jobbigt att sätta sig med alla papper på kvällen efter en lång arbetsdag ute på fältet. Om du gillar redovisning och administration kanske det går ändå, men om du upplever det som ett nödvändigt ont är det alltid bättre att köpa in de tjänster som behövs. Låt proffs på redovisning hjälpa till så slipper du oroa dig för att du glömt nåt avdrag eller gjort något fel med arbetsgivaravgiften. Det blir mycket billigare i längden om du låter redovisningskonsulter göra det, för även om det kostar en slant sparar du på din egen tid och kraft och kan använda den till att utveckla verksamheten i stället.